Tip 1

Regelen van klok.

Voorlopen of achterlopen.

Het principe van elke klok is hetzelfde; een kracht (gewicht, veer) wordt in constante deeltjes losgelaten. Via wielen en wijzers kunnen wij, mensen, dan zien hoe laat het is.

Als deze berekende, constante deeltjes te lang of te kort zijn, loopt de klok te traag of te snel.

Oplossing; bij een te traag lopende klok; de slinger (de schijf onderaan) een beetje omhoog brengen. De slinger wordt een fractie korter en zal dus een fractie sneller slingeren. 't Is niet veel maar elke tik en tak een fractie, levert na dagen een tijdje op. (de slinger wordt fysiek niet korter, het zwaartepunt van de slinger komt hoger te liggen waardoor de slinger ook sneller slingert.)

Als een klok te snel gaat? omgekeerd; de slingerschijf laten zakken.

En als er nou geen slinger is?

Schouwklokjes, zeker de moderne varianten, hebben soms geen slinger maar een balans die heen en weer "draait", tussen haakjes omdat het heen en weer slingert, als een slinger in het horizontale vlak. Mijn advies is om het niet zelf te proberen regelen, er staat meestal wel een "+" en "-", maar zulke balansen zijn redelijk gevoelig en dus snel stuk.


TIP 2

Look-a-Like, Namaak

"Koop geen namaak, u fopt enkel uzelf."

Het is rommel, ook al geef je er veel geld voor. Makers van namaak willen ENKEL uw geld, niets anders, dus geen waarborg, geen service, geen kwaliteit (en "geen" IS echt geen!) U bent uw geld kwijt er hebt er niets dan een hoopje rommel voor in de plaats gekregen. En waarschijnlijk nog te veel voor betaald ook! (hetzelfde uurwerk zonder die merknaam erop kost aanmerkelijk minder (de echte prijs) dan eentje met een ronkende naam erop.)

 


TIP 3

Nieuwe batterij.

"Laat uw uurwerkbatterij vervangen door een goede uurwerkmaker."

Dus niet op de markt of in "den GB" of ergens waar ze ook wel goedkope juweeltjes en prulletjes verkopen ( genre Venizi, Saxon e.d.)

Ik zie te veel goede uurwerken die om zeep zijn geholpen door zulke onkundige lieden.